Viikko 48 Nyt sytytämme kynttilän (virsi 13)

Kuuntele äänite: virsi 13

PowerPoint-esitys: Virsi 13 sanat

adventtikynttilät


Pieni virsitieto

Nyt sytytämme kynttilän on erityisesti seurakuntien lapsityöhön tarkoitettu adventtilaulu. Virren laulaminen liittyy tapaan sytyttää adventtikynttilöitä yksi kerrallaan.

Virsi kattaa koko adventtiajan: sunnuntai sunnuntain jälkeen sytytetään aina yksi kynttilä lisää. Virren sisältöön ei kuitenkaan ole edes yritetty mahduttaa eri adventtisunnuntaiden erityissanomaa ja -luonnetta. Virren aiheeksi riittää hyvin adventin pääteema: Jeesuksen odottaminen ja joulun lähestyminen.

Virren norjalainen kirjoittaja Sigurd Muri (1927-1999) oli koulutukseltaan arkkitehti. Hän vaikutti arkkitehtina Pohjois-Norjassa. Paitsi teoksia Norjan kirkkoarkkitehtuurista Muri julkaisi myös viisi runokokoelmaa. Suomennos on Anna-Maija Raittilan tekemä. 

Laulun säveltäjä, ruotsalainen Emmy Köhler (1858-1925) toimi kotiopettajana Smoolannissa. Hän runoili ja sävelsi runsaasti lastenlauluja. Virren 13 sävelmä on syntynyt alkuaan hänen omaan runoonsa Nu tändas tusen juleljus, joka tunnetaan meillä nimellä Nyt syttyy valot tuhannet. Se ilmestyi ensi kerran Korsblomman-nimisessä joulukirjassa 1898.


Viikon aihe

Adventti

Odotus


Yhteys uskonnon opetussuunnitelmaan

Keskeiset sisällöt: 

  • Luottamus ja turvallisuus
  • Luterilaisen kirkon elämä


Keskustelunaiheita ja kysymyksiä

  • Miettikää, mihin kaikkeen valoa tarvitaan?

  • Ajattele, että saisit kirjeen vaikka Antti Tuiskulta tai joltain muulta ihailemaltasi henkilöltä. Kirjeessä kerrottaisiin, että hän on tulossa käymään kotikaupunkiisi. Hän haluaa myös käydä luonasi ja tutustua sinun perheeseesi. Mitä tekisit? Miten ottaisit vieraan vastaan? Kutsuisitko myös ystäviäsi mukaan? Siivoaisitko oman huoneesi oikein siistiksi?

  • Minkälaisia joulunodotuksen perinteitä teillä on kotona? 


Toiminnallisia vinkkejä

1. Virsi 13 laulaen kuuluu adventtiperinteeseemme. Kouluviikko aloitetaan sytyttämällä yksi kynttilä ja lauletaan uusi säkeistö virrestä 13. 

2. Rakennetaan ryhmän kanssa oma jouluseimiasetelma. Rakentamisen voi yhdistää Virren 13 säkeistöjen laulamiseen. Joka viikko seimeen lisätään asioita.

1. säkeistö: Talli ja tyhjä seimi
2. säkeistö: Tallin eläimet (aasi, härkä, lampaita)
3. säkeistö: Joosef ja Maria, (enkeleitä, itämaan tietäjiä)
4. säkeistö: Jeesus-lapsi tyhjään seimeen

3. Askarrellaan kynttilä valkoisesta kartongista. Liekin valon voi tehdä keltaisesta ohuesta paperista. Kierrä alareuna ympyräksi, niin kynttiläsi pysyy pystyssä.

4. Askarrellaan ikkunoita. Tukevasta kartongista leikataan ikkunoita, jonka taakse liimataan vaalea silkkipaperi. Silkkipaperiin voidaan maalata erilaisia kuvioita taikka liimata erivärisistä silkkipapereista leikattuja kuvia. Lasimaalaukset voi askartelun jälkeen kiinnittää luokan ikkunoihin.Tulosta sivu