Viikko 41 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan (virsi 600)

Kuuntele äänite: virsi 600

PowerPoint-esitys: Virsi 600 sanat

avain unelma

Pieni virsitieto

Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) oli saksalainen pappi ja teologi, jonka osallistuminen natsisminvastaiseen vastarintaliikkeeseen johti vangitsemiseen keväällä 1943. Talvella 1945 hänet siirrettiin pois pommitusten uhkaamasta Berliinistä. Bonhoeffer kuoli Flossenbürgin keskitysleirissä 9.4.1945. Hän oli kuollessaan 39-vuotias.

Bonhoefferin berliiniläisestä vankilasta lähettämistä kirjeistä ja muista teksteistä koottu Kirjeitä vankilasta on hänen tunnetuin teoksensa. Siihen sisältyy 7-säkeistöinen runo "Hyvien voimien suojaan", tervehdys omaisille vuoden 1944 päättyessä. Anna-Maija Raittila suomensi tämän uudenvuodenrunon. Lyhennettynä ja muokattuna se tuli myös virsikirjaan 1986.

Suomalaisten mieltymistä tähän virteen on lisännyt Erkki Melartinin koraali. Alun alkaen erääseen joululauluun syntynyt sävelmä oli tullut ruotsinkieliseen virsikirjaan jo aikaisemmin. Erkki Melartin (1875-1937) oli monipuolinen säveltäjä, jolta tunnetaan yleisesti mm. Häämarssi näytelmästä Prinsessa Ruusunen.


Viikon aihe

Toivo


Yhteys uskonnon opetussuunnitelmaan 

Keskeiset sisällöt:
  • Arvokas ja ainutlaatuinen elämä
  • Eettisyyteen kasvaminen

Keskusteluaiheita

  • Maailmassa on monenlaisia kriisejä. Miten niiden keskellä voisimme olla rauhallisella mielellä ja muistaa toivon?
  • Keneltä voi pyytää apua, jos on nähnyt tai kuullut jotain liian pelottavaa? 


Toiminnallisia virikkeitä

  • Tehdään "hyvät asiat"-listat vastapainoksi pahalle. Miettikää, mitä hyvää on kunkin oppilaan elämässä, ihan pieniäkin asioita ja tehkää niistä omat listat. 
  • Leikkikää hedelmäsalaattia maanosien nimillä: "hedelminä" Eurooppa, Afrikka, Aasia, Amerikka ja Australia. Kaikki vaihtavat paikkaa tuoleiltaan, kun huudetaan "Maanosat".


Tulosta sivu