Viikko 3 Vieraalla maalla kaukana (virsi 78)

Kuuntele äänite: Virsi 78 

PowerPoint-esitys: Virsi 78 sanat

kumpu

Pieni virsitieto

Virren kirjoittaja on irlantilainen Cecil Frances Alexander. Hän kirjoitti paljon runoja ja lauluja lapsille ja There is a green hill far away sisältyi hänen kokoelmaansa Hymns for Little Children vuodelta 1848.

Laulu on syntynyt sairaan lapsen vuoteen äärellä: Cecil Alexandra teki kotikäyntityötä ja vieraili perheiden, köyhien ja vanhusten luona.

Tämä nimenomainen lapsi toipui sairaudestaan ja piti virttä omana virtenään. Virsi on englantia puhuvien maiden tunnetuimpia lastenvirsiä.

Virrellä on Englannissa oma sävelmänsä mutta Suomessa virsi on saanut sen sävelmän, joka ennestään oli tullut tutuksi virrestä 274 Kristuksen tähden menköön vaan. Suomenkielisen tekstin on kirjoittanut Jaakko Haavio.


Viikon aihe  

Uskonnolliset symbolit

 

Yhteys uskonnon opetussuunnitelmaan

Keskeiset sisällöt: 

  • Raamatun kertomuksia ja opetuksia
  • Luterilaisen kirkon elämä


Keskusteluaiheita ja kysymyksiä

  • Mikä syksyssä ja talvessa on mukavaa, entä ei niin kivaa?
  • Millaisia uskonnollisia symboleja tai merkkejä tiedät eri uskontoihin liittyen?


Toiminnallisia virikkeitä

Jätetään sanoja laulamatta

Laulakaa ensimmäistä säkeistöä virrestä niin, että jätätte seuraavalla kerralla ensimmäisen sanan laulamatta, sitten ensimmäisen ja toisen jne. (Kuten "Kas metsämökin ikkuna-laulussa"). Leikkiä helpottaa, jos sanoille tai lauseille on keksitty kuvastava liike ja se tehdään silloinkin, kun sanaa ei enää lauleta.

Hedelmäsalaatti-peliä virren sanoilla

Tehdään piiri, jossa on tuoleja yksi vähemmän kuin osallistujia. Jokaiselle annettaan yksi virren sana. Jaetaan sanoiksi: vieras, maa, kumpu, puu, risti tms. 

Yksi osallistujista jää keskelle ja huutaa jonkun virren sanan, jolloin ne joilla tuo sana on, vaihtavat paikkaa. Keskellä olija yrittää päästä myös istumaan; se joka jää ilman tuolia, huutaa seuraavan virren sanan. Kun huudetaan ”vieraalla maalla kaukana”, kaikki vaihtavat paikkaa.


Revitään risti A4-paperista 

Revitty risti - ohjeet YouTube-videona
Tulosta sivu