Virsi 78: Vieraalla maalla

(Kuuntele virsi tästä)

Virren 78 sanat diaesityksenä (pdf)

”En, rakas Jeesus,  ymmärtää voi kärsimystäsi.” Uskossa on monia asioita, joita ei pienet eikä suuremmatkaan vain ymmärrä. Moni kyllä yrittää selittää. Jumalan valtakunnassa pätevät rakastavan Jumalan lainalaisuudet. Jumalan hyvyyteen voi luottaa silloinkin kun ei tajua.


Juha Kainulainen: Viimeiset ensimmäisiksi (kirjasta Papit puhuvat, PTK 2005)


Mitä sanoisit, jos opettaja väittäisi, että lumi on mustaa? Tai jos hän opettaisi, että jäätelö on kuumaa tai että etana on maailman nopein eläin? 

Varmasti vastaisit heti, että tuo ei kyllä pidä ollenkaan paikkaansa. Tai ajattelisit, että nyt se ope on seonnut lopullisesti!

Kukaan opettaja ei opeta tuollaisia höpö-höpö-juttuja. Jokainenhan tietää ja näkee, että lumi on valkoista ja että jäätelö on kylmää ja etä etana on aika lailla hidas otus. Jokainen tietää, millaista kylmä ja valkea ja suuri ja paras on. Urheilukilpailuissakin kultamitalin saa se, joka on paras eli nopein tai voimakkain tai taitavin.


Mutta kaikki asiat eivät ole tässä maailmassa sellaisia, miltä ne näyttävät tai millaisia me luulemme niiden olevan. Mehän luulemme, että suuret ja voimakkaat ja taitavat voittavat aina. Mutta se ei pidä paikkansa! Nasaretin Jeesus sanoo, että kaikkein suurimpia ovat lapset, siis kaikkein pienimmät. Tai hän sanoo, että onnellisimpia ovat ne, jotka nyt ovat surullisia. Tai että viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi. Eikö olekin aika kummallinen juttu?

mitalit

Meistä tuntuu aika epäoikeudenmukaiselta, jos ykköspalkinto jaetaan kilpailun hävinneelle, jumbolle, eikä voittaja saakaan mitään. Tai jos esimerkiksi koulussa huonoiten menestynyt saa parhaan todistuksen. Mutta Jumalan valtakunnassa voittopalkinto annetaan heikoimmalle ja pienimmälle. Ei siksi, että hän on heikko vaan siksi, että iankaikkisen elämän palkinto voidaan antaa vain lahjaksi, armosta. Sen saa jokainen, ensimmäinen ja viimeinen, mutta aina vain lahjaksi, ei koskaan omien saavutusten perusteella.


Moni ajattelee, että Jumalan rakkaus kuuluu vain niille, jotka rakastavat Jumalaa, niille jotka uskovat ja luottavat häneen. Mutta Jumala rakastaa ja on erityisen lähellä niitä, jotka ovat hänestä kaukana ja joilla on paha olla.


Jeesus sanoo: ”Monet viimeiset ovat silloin ensimmäisiä, monet ensimmäiset viimeisiä.”


Tulosta sivu