Päivänavaus virteen 501: Kuule, Isä taivaan

(Kuuntele virsi tästä)

”Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää: auta ettei kukaan yksin jää. ”Miten osata elää yhdessä toisten kanssa ihmisiksi? Rakkauden laki on yksinkertainen: sinä ennen minua, toisen napa ennen omaa napaa.

Henri Järvinen: Maailman napa

(julkaistu lyhennettynä kirjassa Junnupostilla – tyttöjen ja poikien kirkkovuosi. PTK 2010.)


Ihmisillä on erilaisia napoja. Jokainen meistä saa synnyttyään oman ja persoonallisen navan. Kun ollaan ilman paitaa tai pidetään napapaitaa, napa näkyy muille. Ei navassa ole mitään hävettävää: kummallista olisi, jos sellaista ei omistaisi.


Itsekkyydestä on sanottu, että se on omaan napaan tuijottelua. En muista tuijotelleeni varsinaisesti omaa napaani, mutta itsekäs olen ollut enemmän kuin jaksan muistaa. Ehkä itsekkyyteni on ulkopuolisista tuntunut siltä, kuin olisin todella vain tuijotellut selkä kaarella mahaani.


Kerran eräs oppilas kirjoitti viisaalle miehelle kirjeen. Siinä hän kertoi opettajalleen elämänsä kurjuutta: ”Minä haluaisin sinulta neuvoa. Minä herään joka aamu surullisena. Minä en oikein jaksa keskittyä. Minä en oikein osaa rukoilla. Minä kun olen koulussa, niin tunnen olevani siellä aina yksin. Minä olen alkanut miettiä monia asioita vakavasti. Minä tarvitsen apuasi”.

Lopussa oppilas kysyi neuvoa, että miten hän saisi elämänmyönteisyytensä takaisin ja oppisi rakastamaan. Lyhyen ajan kuluttua oppilas sai vastauksen ja kirjeensä takaisin. Viisas opettaja oli vastaukseksi alleviivannut, jokaisen lauseen ensimmäisen sanan. Alleviivattuna toistui yksi sana: ”minä”.

minä


Maailman ongelmat ja monet elämämme vaikeudet johtuvat siitä, että olemme omaan napaamme tuijottelijoita.


Mitä on navan takana? Siellä on maha, ja se on monella ihmisellä tässä maailmassa kipeänä. Jollakin maha on tuskaisen kipeä nälästä, kun ei ole  ruokaa. Nälkä kaivaa suolia ja vatsan syvyyksiä. Toisen mahassa taas polttelevat pahat asiat, joita on tullut tehtyä. Huolet ja murheet pistelevät ja polttelevat. Joku taas potee kipeää mahaa, kun jännittää ja kaipaa ihmistä jolle jakaa mieltä painavat asiat – ne mölyt mahastaan.


Paavali kirjoittaa roomalaiskirjeessä painokkaasti, että pitää tehdä hyvää toisille ihmisille. Niin yksinkertainen on rakkauden laki: toisten napa ennen omaa

Tulosta sivu