Päivänavaus virteen 27: Juhlimaan tulkaa

Kuuntele virsi 27 


Virren 27 sanat diaesityksenä (pdf)


paimenten keto

Virsikirjassa on paljon virsiä joihin liittyy jokin tarina. Virsi 27 on sellainen jota voisi jo kutsua pieneksi salapoliisitarinaksi.


Virttä on veisattu pitkää erilaisissa kuoroissa. Jännittävää siinä on ollut se, että se on ollut latinaksi. Tästä kielestä on tullut mielikuva, että laulu on todella vanha. Monet ovatkin päätyneet siihen että se on keskiajalta. Asia on tuntunut järkevältä ja hyvin uskottavalta vaikkei se ihan niin olekaan.
Vanhassa sananlaskussa sanotaan, ettei luulo ole tiedon väärti. Joku asia voi vaikuttaa hyvältä, mutta asia onkin sitten oikeasti ihan toisin. Koulunkäynti ja oppiminen auttavat siihen, että kehittyy löytämään oikeaa tietoa. 


Virren 27 "Juhlimaan tulkaa" kohdalla kävikin sitten niin, että löytyi käsikirjoitus, joka ajoittuu 1700-luvulle. Sitä vanhempia merkintöjä virrestä ei ole löytynyt. Virren täytyy näillä perusteilla olla vähän uudempi kuin sitä olisi voinut luulla. Löytyneistä nuoteista ja tutkimuksista on varmistunut, että virren tekijä olisi englantilainen John Francis Wade (1711-1786). 


Virsi "Juhlimaan tulkaa" kertoo joulun tapahtumista, siitä kun Jeesus-lapsi syntyy. Laulu on tavallaan syntymäpäiväjuhlan laulu. Aika monena Jeesuksen syntymäpäivänä sitä on jo laulettu.

päivänavausteksti: Juha Luodeslampi

Tulosta sivu