Päivänavaus virteen 21 Enkeli taivaan

Kuuntele virsi 21 tästä

Virren 21 sanat diaesityksenä (pdf)

Elämme vuotta 2014 jKr. Ajanlaskumme kertoo samalla, mikä on olennaista kristillisessä uskossa ja elämäntulkinnassa. Samaa viestii virsi 21: ”Nyt Jumalalle kunnia, kun antoi ainoon Poikansa.”


Seppo Häkkinen: Tulevaisuus ja toivo (kirjasta Matin Kirkkovuosi. LK-PTK 2008)


Monissa vanhoissa ovissa on neljä ovipeiliä, kaksi pientä ylhäällä ja kaksi suurta alhaalla. Niiden väliin muodostuu ristin muotoinen korkokuva, vaikka harva sitä huomaa. Kuvan muodostuminen ei ole sattumaa, sillä oven mallin ovat suunnitelleet kirvesmiesten ammattikillat keskiajalla. Tuon ajan kirvesmiehet halusivat, että heidän työnsä jälki kertoo Jeesuksen sanasta: ”Minä olen ovi.” (Joh. 10:9).


Jeesus on ovi menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Vuosituhannen ajan Vanhan testamentin profeetat puhuivat tulevasta pelastuksesta. Jeesuksen elämässä ja kuolemassa nämä ennustukset toteutuivat, joskin monien mielestä yllättävällä tavalla. Jeesus aukaisi oven myös tulevaisuuteen, sillä hänessä näemme, millainen on Jumala, joka ohjaa tätä ja tulevaa maailmaa. Jeesus on ovi menneisyyteen ja tulevaisuuteen.


ilotulitus

Vuoden vaihtuessa me astumme ikään kuin ovesta sisään. Mennyt jää taakse, ovi sulkeutuu. Samassa uusi on edessä, ovi avautuu.


Jokainen vuodenvaihde muistuttaa ajanlaskumme lähtökohdasta, Jeesuksen syntymästä. Siitä laskemme aikamme kulun ja jaamme vuodet aikaan ennen Kristusta ja aikaan jälkeen Kristuksen. Ajanlaskumme kertoo samalla, mikä on olennaista kristillisessä uskossa ja elämäntulkinnassa.


Pääsanomana on toivo. Toivon ja toiveen erottaa vain yksi kirjain. Ehkä siksi nämä kaksi asiaa niin monesti sekoittuvat mielessämme. Toive on ihmisen toivomus tai haave, jonka toteutuminen on monella tavalla epävarmaa. Toivo tarkoittaa suuntautumista sellaiseen tulevaan hyvään, jonka toteutuminen on varmaa.


Toivo ei perustu ihmiseen, vaan Jumalaan. Toivo ei riipu siitä, mitä ihminen tekee, vaan mitä Jumala on jo tehnyt lähettäessään pari tuhatta vuotta sitten Jeesuksen Vapahtajaksemme. Siksi tulevaisuus on kristitylle aina avoin ja täynnä mahdollisuuksia.


Uuteen aikaan voimme käydä turvallisen lupauksen varassa: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer. 29:11)


Tulosta sivu