joulupaketit

Päivänavaus virteen 15: Tiellä ken vaeltaa

Kuuntele virsi 15

Elämme adventin aikaa. Odotamme joulua, jolloin juhlimme taas kerran Jeesuksen syntymäjuhlaa. Adventin aikana voimme muistella Jeesuksen elämän joitakin hetkiä, joihin liittyi odottaminen.  

Kuka teistä on joskus ratsastanut ponilla tai hevosella? – Ratsastaminen on kivaa, siinä näkee kauas ja kaikki näkevät sinut. Ratsastamisesta kuuluu myös ääni. Minkälainen se on? Kopina syntyy, kun kovat kaviot osuvat kovaan maahan tai kiveen. Äänen voi tehdä myös käsillä tai kielellä. Kokeillaan! (Kädet ristiin ja liikutellaan ranteita yhteen, naksutetaan kielellä.)

(Katsotaan Lapsen Raamatun kuvaa s. 196-197.) Täällä Lasten Raamatussa on isolla otsikko. Lukisiko joku sen? – Jeesus on siis tulossa ja ihmiset ottavat hänet hoosiannaa laulaen vastaan. He tekevät hänelle myös uuden tien vaatteista ja oksista.

Nyt on adventin aika ja seinällä voi olla kotona joulukalenteri tai adventtikalenteri. Se muistuttaa, että joulu on tulossa.

Ensimmäisenä adventtina kirkoissa laulettiin hoosianna-virttä. Silloin luettiin raamatusta, kuinka Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Siitä kertoo myös virsi 15 ”Tiellä ken vaeltaa”.

Laulun ensimmäinen säkeistö vie meidät Jerusalemin tunnelmiin, ihmisjoukkoihin, aasin askeliin. Tuolloin ihmiset odottivat kuningasta saapuvaksi.

Laulamme Tiellä ken vaeltaa -virren ensimmäisen säkeistön.

Oletko sinä joskus odottanut jotain oikein kovasti? Tiedossa on ollut omat synttärijuhlat, upea lomamatka tai vaikkapa kesäloma. Jeesuksen ajan ihmisetkin odottivat. He odottivat kuningasta, joka laittaisi valtakunnan asiat järjestykseen. Millainen kuningas Jeesus oli? 

Siitä kertoo virren 15 toinen ja kolmas säkeistö. Laulamme ne nyt.

Ihmisten odotukset eivät siis toteutuneet. Usein mekin joudumme pettymään. Joululahjatoiveet eivät ehkä toteudu ja hyvän joulumielen löytäminen on joskus hankalaa. 

Jerusalemissa ihmisten odotukset eivät toteutuneet siksi, että Jeesus ei ollutkaan rikas ja mahtava kuningas. Hän ei halunnut hallita Palestiinaa. Hän oli toisenlainen kuningas. Hän halusi antaa ihmisten sydämeen rauhan ja vapauden. Hän halusi rakastaa, auttaa ja parantaa. Hän halusi tehdä ihmiset iloisiksi ja hän halusi myös, että me teemme tätä kaikkea toisillemme.

Jos jaksamme adventin aikana huomata muut lähellämme, meillekin voi käydä kuten Jeesuksen aikalaisille. Toiveemme tai odotuksemme eivät ehkä toteudu ihan niin kuin olemme ajatelleet, mutta adventin aika voi olla paljon hienompi asia kuin olimme edes osanneet odottaa. 

Laulamme vielä virrestä 15 neljännen säkeistön.

Teksti: Hanna Laakso Tulosta sivu