Päivänavaus virteen 104: Pilvimuurista valo välähtää

Kuuntele virsi 104

Virren 104 sanat diaesityksenä (pdf)

Pääsiäiskukat ikkunassa

Muistatteko Disney-leffan Aladdin? Siinä varasteleva kerjäläispoika tekeytyy prinssiksi ja kuinkas muuten, prinsessa rakastuu häneen. Taitaapa ihastus olla ihan molemminpuolista. Yhdessä nuo kaksi seikkailevat tuhannen ja yhden yön satujen maisemissa ja joutuvat seikkailuun toisensa perään. Ihan helppoa ei prinssin esittäminen ole ja aika usein prinsessa epäilee ihastuksensa todellista olemusta. Paljastuuhan sekin lopulta, ettei poika mikään prinssi ole, mutta muuten kyllä kunnon tyyppi. Tiukan paikan tullen poika sitten ojentaa prinsessalle lentävältä matolta kätensä ja sanoo painokkaasti: ”Luotathan!” Hetken harkinnan jälkeen prinsessa valitsee luottamuksen.

Luottaminen ei useinkaan ole ihan helppoa. Tuttuun ja turvalliseksi koettuun on helppo luottaa, kuten myös sellaiseen, mihin kaikki muutkin luottavat. Mutta entä sellaiseen mikä vaikuttaa oudolta tai vieraalta. Kun Jeesus eli maan päällä, häneen eivät kaikki luottaneet. Muutamat kuitenkin luottivat, onneksi. Sillä siitä alkoikin todella huima kertomus. Kristinuskon suuri kertomus. Kertomus, joka jatkuu yhä vielä.

Jeesuksen kaikkein lähimpiä kutsuttiin opetuslapsiksi. Vaikka he olivat niitä, jotka luottivat eniten, myös heidän luottamuksensa meinasi välillä karata. Eräänkin kerran Pietari meinasi hukkua luottamuksen kadottua, mutta silloin Jeesus ojensi kätensä ja Pietari sai tarttua siihen.

Erään virren kertosäkeessä lauletaan; ”Läpi lukkojenkin, Herra Jeesus tulla voi. Kuolleista Hän noussut on”.  Samassa virressä lauletaan myös hymystä, joka leviää riitojemme keskelle ja Jeesuksesta, joka lohduttaa ja auttaa, kun elämässä on vaikeita asioita. Tarvitaan vain hippunen luottamusta.

Vaikka opetuslasten luottamus katosi monta kertaa, löysivät he sen kerta toisensa jälkeen uudelleen, entistäkin vahvempana. Myös minä uskon, että Jeesus on kaiken luottamuksen arvoinen. Että Hän voi tulla läpi lukkojenkin ja ojentaa kätensä sanoen: ”Luotathan!” Luotathan, että maailmassa on hyvää ja hyvä leviää, kun me yhdessä sitä levitämme.

Laulamme virren 104 "Pilvimuurista valo välähtää".

Päivänavausteksti: Satu Reinikainen


Tulosta sivu